آیا خون در ادرارتان دیده اید؟

“من فقط یک بار خون در ادرارم دیدم و فکر کردم منتظر بمانم تا ببینم دوباره تکرار می شود یا خیر. اما همسرم موافقت نکرد و مرا تشویق کرد که مستقیماً به دکتر بروم. معلوم شد که سرطان مثانه است. لطفاً این کار را نکنید. تردید نکنید – اگر خونی در ادرار خود مشاهده کردید، مستقیماً به پزشک مراجعه کنید.“

“در اواخر سال ۲۰۱۳ متوجه خون در اِدرارَم شدم. می دانستم مشکلی وجود دارد و فوراً به پزشک مراجعه کردم. او مرا برای آزمایشات به بیمارستان ارجاع داد که نشان داد سرطان مثانه دارم. خیلی خوشحالم که به سرعت عمل کردم.”

“وقتی به همسرم گفتم متوجه خون در ادرارم شده ام، او گفت که باید در اسرع وقت ملاقات با پزشک بگیرم. در ابتدا، چون دردی احساس نمی کردم، مطمئن نبودم که لازم است یا نه. اما خوشحالم که به حرف‌های او گوش دادم. دکتر مرا برای آزمایش فرستاد و معلوم شد به سرطان کلیه مبتلا شده بودم.»

دو کلیه: یک جفت اندام قهوه ای مایل به ارغوانی در زیر دنده ها به سمت وسط پشت قرار دارد. عملکرد آنها این است:

خارج کردن مواد زائد و داروها از بدن

متعادل کردن مایعات بدن 

ترشح هورمون برای تنظیم فشار خون

کنترل تولید گلبول های قرمز خون

دو حالب: این لوله های باریک ادرار را از کلیه ها به مثانه می برند. ماهیچه‌های دیواره حالب به طور مداوم سفت و شل می‌شوند و ادرار را به سمت پایین و دور از کلیه‌ها وادار می‌کنند. اگر ادرار به عقب برگردد یا اجازه داده شود که ثابت بماند، عفونت کلیه می تواند ایجاد شود. تقریباً هر۱۰ تا۱۵ ثانیه، مقدار کمی ادرار از حالب ها به داخل مثانه تخلیه می شود.

مثانه: این اندام توخالی مثلثی شکل در قسمت پایین شکم قرار دارد. توسط رباط هایی که به سایر اندام ها و استخوان های لگن متصل هستند در جای خود نگه داشته می شود. دیواره های مثانه شل می شوند و برای ذخیره ادرار منبسط می شوند و منقبض و صاف می شوند تا ادرار از طریق مجرای ادرار تخلیه شود.

مثانه بالغ سالم معمولی میتواند تا دوفنجان ادرار را برای دو تا پنج ساعت ذخیره کند.

سرطان کلیه و سرطان مثانه بر قسمت های مختلف دستگاه ادراری شما تأثیر می گذارد. آنها برخی از عوامل خطر و علائم مشترک دارند، اما فرآیندهای تشخیصی و درمان متفاوتی دارند. سرطان کلیه و مثانه می تواند علائم مشابهی ایجاد کند، اما علل، عوامل خطر و درمان آنها متفاوت است.

هر دو سرطان بر مردان و زنان تأثیر می گذارد، اگرچه در مردان شایع تر است. سرطان مثانه و کلیه می تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد اما در افراد بالای ۵۰ سال شایع تر است.

خطر ابتلا به این سرطان ها در افراد سیگاری بسیار بیشتر است. موارد دیگری که خطر ابتلا به سرطان مثانه و/یا کلیه را افزایش می دهد عبارتند از:

• اضافه وزن یا چاقی

• برخی از مشاغل به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص

• سایر شرایط پزشکی، مانند نارسایی کلیه

• سابقه خانوادگی سرطان

با دانستن اینکه باید چه چیزی توجهتان را جلب کند، زندگیتان را نجات می دهید. اگر متوجه خونی در ادرار خود شدید، حتی اگر فقط یک بار باشد، فوراً به پزشک اطلاع دهید. به احتمال زیاد چیز جدی نیست، اما این سرطان ها اگر زود تشخیص داده شوند قابل درمان هستند.

اگر چک نکنید ممکن است متوجه خون در ادرار خود نشوید. پس به یاد داشته باشید که قبل از شستشوی توالت، نگاه کنید.

وجود خون در ادرار یک علامت کلیدی برای هر دو نوع سرطان است.

علائم سرطان مثانه عبارتند از:

سیستیت (عفونت دستگاه ادراری) که درمان آن دشوار است یا به سرعت پس از درمان عود می کند.

درد هنگام ادرار کردن

و سایر علائم سرطان کلیه عبارتند از:

دردی در پهلو، زیر دنده ها که از بین نمی رود.

کاهش وزن

مانند همه سرطان ها تشخیص زودهنگام شانس بقا را افزایش می دهد. اگر در مراحل اولیه (مرحله ۱) تشخیص داده شود، شانس زنده ماندن پنج سال یا بیشتر است. یعنی تا۸۴ درصد برای سرطان کلیه و ۷۷ درصد برای سرطان مثانه . با این حال، اگر در مراحل پیشرفته (مرحله۴ )تشخیص داده شود، احتمال بقا کم است و تنها۱۰ درصد برای سرطان کلیه و ۹ درصد برای سرطان مثانه است.

خون در ادرار می تواند نشانه اولیه سرطان مثانه و کلیه باشد. این امکان وجود دارد که افراد در صورت مشاهده خون در ادرار خود همیشه به فکر مراجعه به پزشک نباشند، این ممکن است به دلایل زیادی باشد – مثلاً فکر می‌کنند ممکن است یک بار اتفاق بیفتد یا ممکن است علائم را به عنوان سیستیت برداشت کنند.

با مراجعه به پزشک و بررسی علائم وقت کسی را تلف نمی کنید و اگر مسئله جدی نباشد، ذهن شما آرام می گیرد. اما اگر شرایطی مانند سرطان مثانه یا کلیه باشد، تشخیص زودهنگام درمان آن را آسان‌تر می‌کند. مراجعه زودهنگام به پزشک می تواند جان شما را نجات دهد.

برخی از علائم ممکن است ناشی از عفونت یا سنگ مثانه یا کلیه باشد که همه آنها نیز ممکن است نیاز به درمان داشته باشند. اما سعی نکنید خودتان تشخیص بیماری دهید، به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید.

در صورت تداوم علائم مهم است که دوباره به پزشک مراجعه کنید.

اگر کسی را می شناسید که هر یک از این علائم را دارد، اصرار کنید که به پزشک مراجعه کند.

حدود ۴ مورد از هر۱۰ مورد سرطان با تغییر سبک زندگی قابل پیشگیری است، از جمله: 

تَرک سیگار: سیگار خطر ابتلا به بسیاری از سرطان ها را افزایش می دهد. اگر سیگار می کشید، بهترین کاری که می توانید برای سلامتی خود انجام دهید ترک سیگار است. 

مراقبت از خود: اضافه وزن یا چاقی می تواند خطر ابتلا به برخی سرطان ها را افزایش دهد. سعی کنید وزن مناسبی داشته و فعال باشید. شنا، دوچرخه سواری، رقصیدن، پیاده روی هر چه بیشتر بتوانید انجام دهید، بهتر است. سعی کنید یک رژیم غذایی سالم و متعادل را نیز همراه با میوه و سبزیجات فراوان داشته باشید. 

کاهش مصرف الکل: نوشیدن بیش از حد الکل می تواند منجر به تعدادی از مشکلات سلامتی شود و با برخی از سرطان ها مرتبط است. با نوشیدن کمتر، خطرات سلامتی خود را کاهش خواهید داد. 

منابع:

hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/anatomy-of-the-urinary-system

ukhsa.blog.gov.uk/2016/02/16/bladder-and-kidney-cancer-be-clear-on-the-signs

healthline.com/health/bladder-cancer/kidney-vs-bladder-cancer


تو چی فکر می کنی؟

تازه ها