
سازمان ملل متحد در تقویم جهانی خود روز ۲۵ نوامبر (۴ آذرماه) را «روز جهانی منع خشونت علیه زنان» نامیده است. رنگی که برای این روز انتخاب شده رنگ نارنجی است. نماد دنیایی بهتر برای زنان و دختران. به همین دلیل این روز را «روز نارنجی» نیز مینامند.
خشونت مردانه چیست؟ بحث های زیادی در این مورد انجام شده و می شود. ما می دانیم که همه انسان ها با توجه به شرایط خاص، مانند جنگ، می توانند خشن باشند. همچنین می دانیم هرچند همه مردان خشن نیستند. اما مردان به طور کلی خشن تر از زنان هستند. زیست شناسان از هورمون مردانه تستوسترون به عنوان عاملی برای رفتار پرخاشگرانه در مردان یاد می کنند. در حالی که این هورمون بر نگرش مردان و تمایل به خشونت تأثیر می گذارد، آنها تأکید می کنند که ما به عنوان انسان، انتخاب های فردی می کنیم که آیا پرخاشگر باشیم یا نه.

خشونت علیه زنان در طول تاریخ پذیرفته شده و حتی نادیده گرفته شده است. بیش از۲۰۰۰ سال پیش، قانون روم به مرد اختیار زندگی و مرگ را بر همسرش داد. در قرن هجدهم، قانون عرفی انگلیس به مرد اجازه داد تا زن و فرزندانش را با چوب یا شلاقی که بازتر از انگشت شستش نباشد، تأدیب کند. این «قاعده سرانگشتی» تا اواخر قرن نوزدهم در انگلستان و آمریکا حاکم بود. و یا در قرآن این اجازه را به مرد می دهد که همسرش را تنبیه کند. بسیاری از فمینیستها ادعا میکنند که خشونت علیه زنان نتیجه فرهنگ مردسالارانه عمیقاً ریشهدار است به گونه ای که سلطه مردان را تشویق کرده، به آنها پاداش میدهد.
اما چگونه این روز، روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان نامگذاری شد؟
فعالان حقوق زنان از سال ۱۹۸۱، ۲۵ نوامبر را به عنوان روز مبارزه با خشونت مبتنی بر جنسیت گرامی داشته اند. این تاریخ برای گرامیداشت خواهران میرابال، سه فعال سیاسی از جمهوری دومینیکن که در سال۱۹۶۰ به دستور رافائل تروخیلو، حاکم این کشور به طرز وحشیانه ای به قتل رسیدند، انتخاب شد. (۱۹۳۰ـ ۱۹۶۱ ).
در ۲۰ دسامبر۱۹۹۳، مجمع عمومی سازمان ملل متحد اعلامیه رفع خشونت علیه زنان را از طریق قطعنامه ای به تصویب رساند و مسیر را برای ریشه کنی خشونت علیه زنان و دختران در سراسر جهان هموار کرد.
سرانجام، در ۷ فوریه ۲۰۰۰، مجمع عمومی قطعنامه را تصویب کرد که به طور رسمی روز۲۵ نوامبر را به عنوان روز جهانی منع خشونت علیه زنان نامگذاری کرد و در این راستا، از دولت ها، سازمان های بین المللی و همچنین سازمان های غیردولتی دعوت کرد تا با هم متحد شوند.

از آن زمان فعالیت هایی هر ساله در این تاریخ برای افزایش آگاهی عمومی از این موضوع طراحی شده اند. از جمله اینکه سازمان ملل هرساله یک دوره ۱۶ روزه را از ۲۵ نوامبر تا ۱۰ دسامبر (روز حقوق بشر) به کارزاری بینالمللی برای اقدام در منع خشونت علیه زنان اختصاص میدهد و در این دوره، برنامههای استراتژیک و جامعی در راستای جلوگیری و از بین بردن خشونت علیه زنان و دختران تدوین میکند.
منابع:
وبسایت UN.org
وبسایت unesco.org
eni.com وبسایت Orange Day: the world turns orange
تو چی فکر می کنی؟