ژاندارک

 

سنت( قدیس) ژان آرک (۱۴۱۲ – ۳۰ مه ۱۴۳۱)‌ با نام مستعار«دوشیزه اورلئان» قهرمان ملی فرانسه، دختری دهقانی بودکه با اعتقاد به اینکه تحت هدایت الهی عمل می کند، ارتش فرانسه را در یک پیروزی مهم در اورلئان رهبری کرد و توانست تلاش انگلیسی ها برای تسخیر فرانسه در طول صد سال را دفع کند. او به خاطر نقشش در جنگ های صدساله فرانسه، یک قهرمان ملی محسوب می شود.

ژان دختر یک کشاورز مستاجر در مرز دوک‌نشین‌های بار و لورن بود. در مأموریت اخراج انگلیسی ها از پادشاهی فرانسه، او احساس می کرد که توسط صدای قدیسین هدایت می شود. ژان دارای شجاعت ذهنی و جسمی قابل توجه و همچنین عقل سلیم قوی بود، او دارای بسیاری از ویژگی های زنان رویاپرداز بود که از ویژگی های برجسته زمان او بودند. او در جنگ های داخلی و همچنین در مقابل انگلیس فرماندهی کرد. او کمک کرد چارلز پادشاه فرانسه شود. اما وی در۲۳ مه ۱۴۳۰ در نزدیکی شهر کُنپی ینی، وقتی تا آخرین لحظه برای محافظت از گارد عقب باقی ماند وبه خاطر خیانت شهردار شهر، نتوانست خود را به سپاهی که از رودخانه رد می شدند رسانده و سوار کشتی شود. تسلیم نیروهای دشمن شد و به همراه برادرش پیر و ژان دولون به مارگنی برده شدند، جایی که دوک بورگوندی برای دیدن او آمد. چارلز که می خواست با دوک بورگوندی آتش بس کند، هیچ تلاشی برای نجات ژاندارک نکرد.

 او به یکی از قلعه های وابسته به دوک بورگوندی فرستاده شد. اما هنگامی که سعی کرد فرار کند، او را به یکی از قلعه های دورتر فرستادند. در آنجا، با او مهربانانه رفتار می شد، اما میل او برای فرار آنقدر زیاد شد که از بالای یک برج پرید و بیهوش به داخل خندق افتاد. او آسیب جدی ندید و پس از بهبودی، او را به آراس، شهری که به دوک بورگوندی وابسته بود، بردند.

خبر دستگیری او در ماه مه به پاریس رسید. روز بعد، دانشکده الهیات دانشگاه پاریس که طرف انگلیسی را گرفته بود، از دوک بورگوندی درخواست کرد که ژاندارک را برای قضاوت یا به بازپرس ارشد یا به اسقف بووه بسپارد. اسقف بووه از طرف خود و به نام پادشاه انگلیس درخواست کرد که ژاندارک را در ازای پرداخت ده هزار فرانک تحویل دهند. گرچه جنایات ژاندارک علیه سلطنت لنکستریان شناخته شده بود، او را در دادگاه کلیسا به محاکمه کشیدند زیرا قسمت الهیات دانشگاه پاریس، به عنوان داور در امور مربوط به ایمان، اصرار داشتند که او به عنوان یک بدعت گذار محاکمه شود. اعتقادات او بر اساس معیارهای ارتدوکسی که توسط بسیاری از متکلمان آن دوره تعیین شده بود، کاملاً ارتدوکسی نبود. او با مبارزان کلیسا روی زمین (که خود را در نبرد روحانی با نیروهای شر می دانست) دوست نبود، و به خاطر ادعای او مبنی بر اینکه مستقیماً از طریق رؤیا یا صداها با خدا ارتباط برقرار می کند، تهدیدی برای کلیسا محسوب می شد. علاوه بر این، با نشان دادن اینکه چارلز هفتم تاجگذاری خود را مدیون یک جادوگر، یا حداقل یک بدعت گذار است، باعث بدنام کردن چارلز هفتم شوند.

او قبل از اینکه در برابر قضاتش حاضر شود، درخواست شرکت در مراسم عشای ربانی اجازه کرد، اما به دلیل سنگینی جنایاتی که به آن ها متهم شده بود، از جمله اقدام به خودکشی در پریدن به خندق، به او اجازه داده نشد. اما او اصرار داشت که از نظر اخلاقی آزاد است که اقدام به فرار کند.

 او را از خروج از سلولش منع کردند. سپس نگهبانانی گماشته شدند که همیشه با او در داخل سلول بمانند. او را به یک بلوک چوبی زنجیر می کردند و گاهی در آهن می گذاشتند. بین فوریه و مارس، او نزدیک به ده بار مورد بازجویی قرار گرفت. در هر موقعیتی از او خواسته می شد که دوباره سوگند یاد کند تا حقیقت را بگوید، اما او همیشه به صراحت می گفت که لزوماً همه چیز را برای قضاتش فاش نمی کند، زیرا اگرچه تقریباً همه آنها فرانسوی بودند، اما دشمنان شاه چارلز بودند. گزارش این بازجویی مقدماتی برای وی قرائت شد و او جدای از دو نکته به صحت آن اعتراف کرد.

از مینیاتور قرن پانزدهم قرن پانزدهم. دامنه عمومی

اتهامات او از ۷۰ مورد به ۱۲ مورد کاهش یافت. اما در نهایت به جرم ضدیت با قوانین کلیسا، و به جرم بدعت گزار، محکوم شد. در ۳۰ مه ۱۴۳۱، در میدان ویومارشه شهرِ روآن، او را به یک تیرک چوبی بستند و به آتش کشیدند. به این ترتیب او در سن ۱۹سالگی به شهادت رسید.

تقریباً 20 سال پس از آن، چارلز هفتم هنگام ورود به روئن در سال ۱۴۵۰ دستور داد تا در مورد محاکمه او تحقیق شود. در سال ۱۴۵۶ پس از بررسی محاکمه ژاندارک در یک دادگاه بازبینی، اتهامات علیه او را بی پایه اعلام کردند. بدین ترتیب ژاندارک بیگناه شناخته و به عنوان شهید محسوب شد.

پارلمان فرانسه، یک جشنواره ملی سالانه را به افتخار او صادر کرده است. این روز، هرساله در دومین یکشنبه ماه می برگزار می شود.

وی در قرن شانزدهم به عنوان سمبلی از کلیسای کاتولیک شناخته شد و در سال ۱۸۰۳ به سمبل ملی فرانسه تبدیل شد. دستاورد او، عامل تعیین کننده ای در بیداری بعدی آگاهی ملی فرانسه بود.

ژاندارک از زمان مرگش به یک چهره محبوب ادبی و هنری و فرهنگی تبدیل شده است.

همچنین بسیاری از نویسندگان، فیلمسازان و آهنگسازان مشهور درباره او آثاری خلق کرده اند.

منابع:

Joan of Arc is burned at the stake for heresy/ history.com

21 Amazing facts about Joan of Arc/ snippetsofparis.com/joan-of-arc

ژان دارک/ wikipedia Fa


تو چی فکر می کنی؟

تازه ها